当前位置:

2013年职称英语考试卫生类冲刺试题九

发表时间:2013/3/22 14:54:44 来源:互联网 点击关注微信:关注中大网校微信
关注公众号

【导读】2013年职称英语考试将于3月30日举行,为帮助考生有效复职称英语卫生类考试,中大职称英语考试网整理了卫生类拟套题,希望对您通过考试有所帮助!

Former Yugoslav leader Slobodan Milosevic was found dead last Saturday in his cell at the Hague-based International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. The 64-year-old had been on trial there since February 2002.

Born in provincial Pozarevac in 1941, he was the second son of a priest and a school teacher. Both of(两个) his parents died when he was still(仍然, 更, 静止的) a young adult(成年人). The young Milosevic was “untypical”, says Slavoljub Djukic, his unofficial biographer. He was “not interested in sports, and avoided excursions and used to come to school dressed in the old-fashioned way – white shirt and tie.” One of his friends said, he could “imagine him as a station-master or punctilious civil servant”.

Indeed that is exactly what he might have become, had he not married Mira. She was widely believed to be his driving force.

At university and beyond he did well. He worked for various firms and was a communist party member. By 1986 he was head of Sebia’s Committer. But still he had not yet really been noticed.

It was Kosovo that gave him his chance. An autonomous province of Serbia, Kosovo was home to an Albanian majority and a Serbian minority. In 1989, he was sent there to calm fears of Serbians who felt they were discriminated against. But instead he played the nationalist card and became their champion. In so doing, he changed into a ruthless and determined man. At home with Mira he plotted the downfall of his political enemies. Conspiring with(与...谋划) the director of Serbian TV, he mounted(建立, 设置) a modern (现代的)media(媒体)campaign (活动, 战役) which aimed to(致力于) get him the most power(权力) in the country.

He was elected Serbian president in 1990. In 1997, he became president of Yugoslavia. The rest of the story is well-known: his nationalist card caused Yugoslavia’s other ethnic groups to fight for their own rights, power and lands. Yugoslavia broke up when four of the six republics declared independence in 1991. war started and lasted for years and millions died. Then Western counties intervened. NATO bombed Yugoslavia, and he eventually stepped down as state leader in 2000.

Soon after this, Serbia(塞尔维亚)’s new government(政府), led by(由...带领) Zoran Djindjic, arrested(逮捕) him and sent(送, 邮寄, 使处于(某种状态)) him to face(面对) justice (审判, 正义)at the Yugoslav(南斯拉夫的) war(战争) crimes(罪行) tribunal(审判法庭) in the Hague(海牙).

涉及到Mira 的答案相关句说“Mira被认为是米洛舍维奇的推动力”, 因此Mira 对米洛舍维奇的命运有影响作用;与Zoran Djindjic相关的答案相关句说“在Zoran Djindjic的带领下,塞尔维亚的新政府逮捕了米洛舍维奇”, 因此Zoran Djindjic影响着米洛舍维奇的命运; 与The director of Serbian TV相关的答案相关句说“Serbian 电视台的主任与米洛舍维奇共同密谋发起了致力于帮助米洛舍维奇获得在那个国家里自大权利的现代媒体运动”, 显然Serbian 电视台的主任也影响着米洛舍维奇的命运, 因此答案为B(他的父母)。

4.C. 解析:问题问“为什么米洛舍维奇在1989年被派到科索沃?”,该题也是细节题,利用问题句中的特征结构(Kosovo(科索沃)和 in 1989)作为答案线索, 在文章中找到答案相关句:

(第5段)It was Kosovo that gave(给) him his chance(机会). An autonomous (自治的)province(省) of Serbia(塞尔维亚), Kosovo was home to(是...的家园)an Albanian(阿尔巴尼亚人) majority(大多数人) and a Serbian(塞尔维亚) minority(少数人). In 1989, he was sent there to calm(平息,平静的) fears(恐惧) of Serbians (塞尔维亚)who felt(认为, 感觉) they were discriminated against(被歧视). But instead(代替) he played(玩,扮演, 播放 ) the nationalist(民族主义者) card (卡片, 纸牌)and became their champion(冠军, 拥护者). In so doing, he changed into a ruthless and determined man. At home with Mira he plotted the downfall of his political enemies. Conspiring with the director of Serbian TV, he mounted a modern media which aimed to get him the most power in the country.

第5段中的第三句是直接答案相关句(两个线索结构都出现了), 该句说“1989年, 他被派到那里(科索沃)去平息塞尔维亚人的恐惧感, 塞尔维亚人认为自己受到了歧视”,显然该句内容与C一致,因此C是答案。

5.A. 解析:问题句问“1991年发生了什么事情?”该题也是细节题,借助题干中的特征结构(in 1991)作为答案线索, 在文章中查找答案相关句(顺着上一题的答案位置往下找):

(倒数第2段) He was elected Serbian president in 1990. In 1997, he became president of Yugoslavia. The rest of the story is well-known: his nationalist card caused Yugoslavia’s other ethnic groups to fight for their own rights, power and lands. Yugoslavia(南斯拉夫) broke up (分裂)when four of the six republics(共和国) declared(宣布) independence(独立) in 1991. War (战争)started (开始, 爆发)and lasted(持续) for years and millions(数百万) died(死亡). Then Western counties intervened. NATO bombed Yugoslavia, and he eventually stepped down as state leader in 2000.

答案相关句说“随着6个共和国中的4个共和国宣布独立,南斯拉夫变得四分五裂”, 该句内容与A一致。

编辑推荐:

2013年职称英语考试报名时间汇总

2013年职称英语考试用书火热预定中>>>

2013年职称英语考试网络课堂辅导

(责任编辑:vstara)

12页,当前第7页  第一页  前一页  下一页
最近更新 考试动态 更多>