2014年大学英语四级考试阅读理解强化练习:
Passage Two
Questions 61 to 65 are based on the following passage.
Wouldn't it be great if you could just look up at the sky and read the weather forecast right away? Well, you can The forecast is written in clouds. If you can read that writing, you can tell something about the atmosphere. With some practice, you can become a pretty good weather forecaster. Who knows, you might even do as well as meteorologists.
Meteorologists use much more information than just the appearance of the clouds to make their forecast. They collect data from all over the world. Then they put it into powerful, high speed computers. This does give the meteorologists an advantage, because they can track weather patterns as they move from west to east across the country. But you have an advantage, too. You can look at the sky and get your data directly. A meteorologist uses a computer forecast that's several hours old to make a local forecast.
What are you seeing when you look at a cloud? "A picture of moisture is doing in the atmosphere," says meteorologist Peter Leavitt. There's moisture throughout the atmosphere. Most of the time you don't see it, because it's in the form of an invisible gas called water vapor. Sometimes, the temperature of the air gets cold enough to cause the water vapor to change to liquid water. It's called condensation, and we see it happen all the time (for example, when humid air from the shower hits the cold glasses of a mirror). When enough water vapor condenses, droplets come in the air. These droplets scatter light. A cloud is seen.
Watching clouds over a day or two tells you a lot more than a single cloud about the weather to come. Changes in clouds show changes in the atmosphere. You should begin to notice patterns. Certain clouds, following each other in order, can signal an approaching storm. But don't take our word for it; see for yourself.
61. The word "meteorologists" in the first paragraph means
A) people who broadcast weather on TV
B) people who are in charge of weather forecast
C) experts who study the earth's atmosphere and its changes
D) experts who study the earth's crust, rocks, strata and the history of its development
62. According to the passage, an ordinary person might do as well as meteorologist in weather forecast
A) with some simple practice looking up at the sky
B) with the help of the high-speed computers
C) through a complex instruments
D) consulting a weather station
63. Meteorologists can make their weather forecast
A) by using information of the appearance of the clouds only
B) by collecting data from parts of the world
C) by calculating and analyzing this data
D) by watching the sky
64. According to the passage, your advantage in weather forecasts is that
A) you have a high-speed computer
B) you observe the sky and obtain your data directly
C) you have more instruments at home
D) you can track weather patterns as they move from west to east across the country
65. This passage mainly tells us about how to
A) train yourself as a meteorologist
B) be an assistant to a meteorologist
C) forecast the weather by ourselves
D) broadcast the weather forecast
答案:
61. The word "meteorologists" in the first paragraph means __.文章第一段的"meteorologists"一词的意思是____.
A) people who broadcast weather on TV
B) people who are in charge of weather forecast
C) experts who study the earth's atmosphere and its changes
D) experts who study the earth's crust, rocks, strata and the history of its development
A)在电视上播报天气的人
B)负责天气预报的人
C)研究地球大气及其变化的专家
D)研究地球的地壳、岩石、地层以及其发展史的专家
【解析】 C。语义题。meteorologist在第一段最后一句和第二段第一句都出现过,根据所提到的这群人所做的事情是:在全球范围内收集数据,用这些数据来追踪天气变化的类型,故可以猜测出该词意思为研究大气及其变化的“气象学家”。
62. According to the passage, an ordinary person might do as well as meteorologist in weather forecast________.根据文章内容.通过___ .普通人在预测天气方面能和气象学家做得一样好。
A) with some simple practice looking up at the sky
B) with the help of the high-speed computers
C) through a complex instruments
D) consulting a weather station
A)做一点儿观察天空的简单练习
B)在高速电脑的帮助下
C)通过复杂的仪器
D)咨询气象站
【解析】A。细节题。根据关键词as well as meteorologist定位第一段:通过做些练习,你可以成为非常不错的天气预测员,因此普通人要做到看云识天气,靠的主要是多观察天空的经验。选项with the help of the high.speed computers和through a complex instruments指的都是气象学家,选项consulting a weather station 未被提及。
63.Meteorologist can make their weather forecast____ .气象学家通过____来得出他们的天气预报。
A) by using information of the appearance of the clouds only
B) by collecting data from parts of the world
C)by calculating and analyzing this data
D) by watching the sky
A)仅仅使用有关云层的情况的信息
B)从部分地区收集数据
C)收集分析数据
D)观察天空
【解析】C。细节题。根据关键词make their weather forecast定位本文第二段。根据第一句:气象学家借助于更多的信息而不只是云层的状况来做天气预报,排除A,根据第二句:他们在全球范围内收集数据,排除B,根据倒数第二句:你可以观察天空然后直接得出你的数据,排除D。从此段最后一句:利用几个小时前整理好的电脑预报数据来做出局部地区的天气预报,可以看出是要对数据进行分析,得出选项by calculating and analyzing this data, 所以C项是正确的。
64. According to the passage, your advantage in weather forecasts is that ___.根据文章内容,在预测天气方面你的优势是_____.
A) you have a high-speed computer
B) you observe the sky and obtain your data directly
C) you have more instruments at home
D) you track weather patterns as they move from west to east across the country
A)你有一台高速电脑
B)你观察天空然后直接得到你的数据
C)你在家有更多的仪器
D)在他们从西向东穿过整个国家的时候你能追踪到天气变化类型
【解析】 B。细节题。根据题干关键词your advantage可定位第二段:观察天空然后直接得出数据,只有选项B符合原文,其他三个选项都是气象学家的优势。
65. This passage mainly tells us about how to __. 这篇文章主要告诉我们怎样______。 A) train yourself as a meteorologist
B) be an assistant to a meteorologist
C) forecast the weather by ourselves
D) broadcast the weather forecast
A)训练你自己成为气象学家
B)做气象学冢的助手
C)自己预测天气
D)播报天气预报
【解析】 C。主旨题。本文的开头通过反问句告诉了我们可以利用自己的优势预测天气。全文最后一句又再次重申了作者的主要观点。
编辑推荐:
相关文章:CET4报考指南 CET4教教材热卖 CET4资料库 CET4免费备考
(责任编辑:中原茶仙子)