Mau Piailug, Ocean Navigator
Mau sailed from Hawaii to Tahiti using traditional methods.
In early 1976, Mau Piailug, a fisherman, led an expedition in which he sailed a traditional Polynesian boat across 2, 500 miles of ocean from Hawaii to Tahiti. The Polynesian Voyaging Society had organised the expedition.Its purpose was to find out if seafarers (海员) in the distant past could have found their way from one island to the other without navigational instruments, or whether the islands had been populated by accident. At the time, Mau was the only man alive who knew how to navigate just by observing the stars, the wind and the sea.
He had never before sailed to Tahiti, which was a long way to the south, However, he understood how the wind and the sea behave around islands, so he was confident he could find his way. The voyage took him and his crew a month to complete and he did it without a compass or charts.
His grandfather began the task of teaching him how to navigate when he was still a baby. He showed him pools of water on the beach to teach him how the behaviour of the waves and wind changed in different places. Later, Mau used a circle of stones to memorise the positions of the stars. Each stone was laid out in the sand to represent a star.
The voyage proved that Hawaii's first inhabitants came in small boats and navigated by reading the sea and the stars. Mau himself became a keen teacher, passing on his traditional secrets to people of other cultures so that his knowledge would not be lost. He explained the positions of the stars to his students, but he allowed them to write things down because he knew they would never be able to remember everything as he had done.
16 At the time of his voyage, Mau had unique navigational skills.
A Right B Wrong C Not mentioned
17 Mau was familiar with the sea around Tahiti.
A Right B Wrong C Not mentioned
18 Mau could not afford a compass or charts.
A Right B Wrong C Not mentioned
19 Mau learnt navigation skills from his grandfather.
A Right B Wrong C Not mentioned
20 Mau used stones to memorise where the stars were situated in the sky.
A Right B Wrong C Not mentioned
21 The first inhabitants of Hawaii could read and write.
A Right B Wrong C Not mentioned
22 Mau expected his students to remember the positions of the stars immediately.
A Right B Wrong C Not mentioned
答案:16 A 文章一直在讲Mau使用独特的航海技术,如观风向,观星等,不用现代的导航设施完成了航行。
17 B 由文章第二段第一句:He had never before sailed to Tahiti.可知Mau对Tahiti并不熟悉。
18 C Mau不用罗盘或海图航行只是为了证明古人在没有现代设施的情况下也能进行航行,并未提到他能否买得起这些设备。
19 A 第三段第一句:His grandfather began the task of teaching him how to navigate when he was still a baby.
20 A 第三段第三句:Later, Mau used a circle of stones to memorise the positions of the stars.可得出题干中的说法是正确的。
21 C 文中没有提到夏威夷早期居民能否读写。
22 B 最后一段最后一句:…he allowed them to write things down because he knew they would never be able to remember everything as he had done. Mau并不指望学生能立刻记住所有的东西。
编辑推荐:
(责任编辑:vstara)