Companionship of Books
A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keeps;for there is a companionship of books as well as of men;and one should always live in the best company,whether it be of books or of men.
A good book may be among the best of friends.It is the same today as it always was,and it will never change.It is the most patient and cheerful of companions. (1)It always receives us with the same kindness;amusing and instructing us in youth,and comforting and consoling us in age.
Men often discover their affinity to each other by the love they have each for a book—just as two persons sometimes discover a friend by the admiration which both have for a third.There is an old proverb,“Love me,love my dog.” But there is more wisdom in this:“Love me,love my book.” The book is a truer and higher bond,of union. (2)They live in him together,and he in them.
A good book is often the best urn of a life keeping the best that life could think out. (3)Thus the best books are treasuries of good words, the golden thoughts. They are remembered and cherished, and they become our constant companions and comforters.“They are never alone,” said Sir Philip Sidney,“that are accompanied by noble thoughts.”
Books possess an essence of immortality.They are by far the most lasting products of human effort.Temples and statues decay,but books survive.Time is of no account with great thoughts,which are fresh today as when they first passed through their author’s minds,ages ago. (4)The only effect of time has been to sift out the bad products;for nothing in literature can long survive but what is really good.
Books introduce us into the best society. (5)We hear what they said and did:we see them as if they were really alive;we sympathize with them,enjoy with them,grieve with them;their experience becomes ours,and we feel as if we were in a measure actors with them in the scenes which they describe.
A.Men can think, feel, and sympathize with each other-through their favorite author.
B. What was then said and thought still speaks to us vividly as ever from the printed page.
C. It does not turn its back upon us in times of adversity or distress.
D. If we could banish the preconceptions when we read, that would be an admirable beginning.
E. The world of a man’s life is, for the most part, but the world of his thoughts.
F. They bring us into the presence of the greatest minds that have ever lived.
正确答案:CAEBF
解析:1.C 后一句讲到,书一如既往地接纳我们,仍然是那么亲切友好。按照逻辑关系可以推断出前文说的是在我们命运不济.穷困潦倒时没有背弃我们。
2.A 根据后一句我们知道,该句是在说作者与读者之间的关系,所以A正确。
3.E 后一句是对上一句的总结,“最好的书是精美的语言和闪光思想的宝库。”由此可知该句是有关思想的表述。
4.B 这一段讲的是书籍有不朽的特质,它不受到时间的影响,所以该句是有关时间和书籍关系的表述。
5.F 前一句提到书介绍我们认识了最优秀的人。后一句提到了他们的教诲和经历等等。由此可知这里是有关“他们”的具体指代人群,即“最伟大的思想家”。
编辑推荐:
更多关注:职称英语教材 职称英语考后真题点评 职称英语零基础通关
(责任编辑:vstara)