【导读】本文是由中大职称英语考试网编辑整理的职称英语相关复习内容,更多免费精选职称英语考试练习题尽在中大职称英语考试网,敬请关注!
Population Crisis in Russia
1 The Russian government is looking for ways to stop a severe population decline in the country, which has reportedly reached record levels. The demographic crisis, which began in 1993, has only deepened despite Russia's booming economy and high revenues from the sale of oil. Last year alone, the Russian population shrank by more than half a million people.
2 If the Russian population continues to decline at its current rate, in just 25 years the world's largest country will be inhabited by fewer people than currently live in Japan. Experts warn that the number of Russians -- currently 142 million -- could shrink by 20 million by the year 2030.
3 Russian men are especially at risk as their average life expectancy is now just 58 --16 years less than their counterparts in Western Europe, and a full 14 years less than Russian women. Bad lifestyle habits, like excessive smoking and drinking, coupled with accidents and suicides are the main killers.
4 Russia's Minister of Health and Social Development, Mikhail Zurabov, said Russians traditionally don't take care of their health and that creates a major problem for health officials. "Unfortunately, a healthy lifestyle is not the norm here. Alcoholism, smoking and many other things create a lot of serious problems. So in an effort to resolve this, we set ourselves what looked like a very simple task. We wanted to make sure that the citizens of the Russian Federation visit their doctors once every two years. But we can't even make people do simple things like that."
5 And although a record number of people in Russia were reportedly married last year, many are in no rush to start families, mostly for financial reasons. And even those who do so take a serious risk. According to recent figures, seven in every 10 Russian newborns suffer from health disorders and every 12th baby is born underweight.
6 If this demographic trend continues, experts say the Russian economy is set to lose $400 billion U.S. in the next two decades and the number of economically active Russians will shrink by 3.6 million people in the next five years.
1.Paragraph 2
2.Paragraph 3
3.Paragraph 4
4.Paragraph 6
A.Influence of population shrink on economy
B. Shrinking Russian population
C. Russian’s low birth rate
D. Life expectancy shortened and the reason
E. Russian’s carelessness about their health
F. Terrible situation by 2030
正确答案:FDEA
解析:1.第二段中提到了2030年俄罗斯人口将减少2千万,人口数量将少于日本。因此选F, 2030年糟糕的情况
2.第三段提到俄罗斯人的平均寿命缩短,并提到不良的生活习惯,事故和自杀等因素导致人的过早死亡。
3.第四段主要讲了俄罗斯人不重视健康,就连每两年去看一次医生这样简单的事情都不愿意做。
4.最后一段主要是通过数据说明人口继续缩减对经济的影响
5.The Russian government is working to
6.The health officials want the citizens to
7.According to recent figures, 70% of the newborns
8.Experts warn, by 2030, the Russian population could
A.stop alcoholism and smoking
B. visit their doctors once every two years
C. prevent the population from shrinking
D. shrink to 122 million
E. suffer from health disorders
F. prevent the population from expanding
正确答案:CBED
解析:5.问题问的是:俄政府努力实现什么目标?文章第一句就提到了政府寻求各种方法阻止人口继续减少。
6.问题问的是:卫生官员想要公众做到什么?第四段第五行到第六行提到让公众没两年看一次医生的说法。
7.问题问的是:最近统计数据显示,70%的新生儿怎么了?第五段最后提到10个新生儿中有7个患有身体疾病。
8.问题问的是:专家警告,到2030年,俄罗斯人口可能会如何?文章第二段中提到,俄罗斯现在的人口是1亿4200万,而到2030年,人口还会减少2千万,也就是说,还剩下1亿2200万。
编辑推荐:
(责任编辑:vstara)