当前位置:

2013年职称英语考试模拟试题十九

发表时间:2012/5/25 9:22:44 来源:互联网 点击关注微信:关注中大网校微信
关注公众号

为帮助考生有效备考2013年职称英语考试职称英语考试网小编整理了职称英语模拟试题,希望对您学习职称英语有所帮助!

第三篇

The Rising Oil Price

Could the bad old days of economic decline be about to return? Since OPEC agreed to supply-cuts in March, the price of crude oil has jumped to almost $ 26 a barrel, up from less than $10 last December. This near-tripling of oil prices calls up scary memories of the 1973 oil shocks resulted in double-digit inflation and global economic decline. So where are the headlines warning of gloom and doom this time?

The oil price was given another push up this week when Iraq suspended oil exports. Strengthening economic growth, at the dame time as winter grips the northern hemisphere, could push the price higher still in the short term.

Yet there are good reasons to expect the economic consequences now to be less severe than in the 1970s. In most countries the cost of crude oil now accounts for a smaller share of the price of petrol than it did in the 1970s. In Europe, taxes account for up to four-fifths of the retail price, so even quite big changes in the price of crude have a more muted effect on pump prices than in the past.

Rich economics are also less dependent on oil than they were, and so less sensitive to swings in the oil price. Energy conservation, a shift to other fuels and a decline in the importance of heavy, energy-intensive industries have reduced oil consumption. Software, consultancy and mobile telephones use far less oil than steel or car production.For each dollar of GDP(in constant prices)rich economics now use nearly 50%less oil than in 1973.The OECD estimates in its latest Economic Outlook that。if oil prices averaged$2 2 a barrel for a full year,compared with$13 in l998。this would increase the oil import bill in rich economies by only 0.25%~0.5%of GDP.That is less than one-quarter of the income loss in l974 0r 1980.On the other hand,oilimporting emerging economies--to which heavy industry has shifted--have become more energy-intensive,and SO could be more seriously squeezed.

One more reason not to lose sleep over the rise in oil prices is that,unlike the rises in the 1970s,it has not occurred against the background of general commodity-price inflation and global excess demand.A sizable portion of the world is only just emerging from economic decline.The Economist’s commodity price index is broadly unchanging from a year a90.In 1973 commodity prices jumped by 70%,and in l979 by almost 30%.

41 The main reason for the latest rise of oil price is _________.

A global inflation

B reduction in supply

C fast growth in economy

D Iraq’s suspension of exports

42 It can be inferred from the text that the retail price of petrol will go up dramatically if _______.

A price of crude rises

B commodity prices rise

C consumption rises

D oil taxes rise

43 The estimates in Economic Outlook show that in rich countries _______.

A heavy industry becomes more energy-intensive

B income loss mainly results from fluctuating crude oil prices

C manufacturing industry has been seriously squeezed

D oil price changes have no significant impact on GDP

44 We can draw a conclusion from the text that _______.

A oil—price shocks are less shocking now

B inflation seems irrelevant to oil-price shocks

C energy conservation can keep down the oil prices

D the price rise of crude leads to the shrinking of heavy industry

45 From the text we can see that the writer seems _______.

A optimistic

B sensitive

C gloomy

D scared

参考答案:

41 B细节题。由一段第二句可知:世界原油价格的上涨是因为OPEC决定减少供应。

42 D推断题。第三段第三句说:在欧洲,油税占了汽油零售价的五分之四。因此可推知,如果油税上涨,汽油的零售价也会随之上涨。

43 D细节题。第四段第一句说:经济发达国家对石油的依赖性比过去低,对油价的浮动也不怎么敏感。接着说:最近一期的经济了望杂志估计:和l998年的每桶13美元相比,如果油价持续一年在22美元左右的话,石油进口支出也只占了发达国家国内生产总值(GDP)的0.25%~0.5%。由此可知,油价的上涨对发达国家的GDP影响甚微。D项正确。

44 A推断题。第三段至第五段的内容表明,这次油价的上涨对全球经济影响不大,不会像1973年、l979年、l980年那样,引起全球恐慌。所以,A为正确答案。

45 A作者观点态度题。综观全文,结合上两题的分析,可以看出作者对这次油价上涨的影响力抱乐观的态度。

编辑推荐:

2012年职称英语考试真题汇总

2012年职称英语考试成绩查询汇总

2013年职称英语考试网络课堂辅导

(责任编辑:vstara)

9页,当前第6页  第一页  前一页  下一页
最近更新 考试动态 更多>