当前位置:
首页 >> 外语类 >> 职称英语 >> 理工类 >> 正文

2015年职称英语考试理工类C级概括大意模拟练习题15

发表时间:2014/9/28 9:04:38 来源:互联网 点击关注微信:关注中大网校微信
关注公众号

Madame Curie

1 On the eve of the International Women’s day on March 8th,1994,French President Mitterrand made the announcement that Madame Curie was soon to be admitted into the Pantheon—the memorial hall of the French national heroes.The decision, though coming 60 years late,is a great inspiration and gratification to the people.

2 Madam Curie,born in Warsaw,Poland in 1867,is a French professor of physics,and was taught the value of learning and raised to a patriot by her parents.Due to her gender,she was not allowed admission into any Polish universities after graduating from high school.Eventually,with the monetary assistance of her elder sister,she moved to Paris and studied chemistry and physics at the Sorbonne,where she became the first woman to teach.Although Marie was not as well prepared as her fellow students through hard work she completed master’s degrees in physics and math in only three years.It was at the Sorbonne that she met Pierre Curie who became her husband later.

3 Just think of the hardship she and her husband went through in those hundreds of days in a damp shed when they tried to extract pure uranium.Madame Curie had to bear both the endless obsessions of strict working style and serious attitude and the excessive heavy work which even a strong man would find hardly possible to endure.Such was her mental and physical burden that Mr. Curie had sighed and said.“The life we’ve chosen is really too hard.”When the Nobel Prize for Physics was awarded to Pierre and Marie Curie in 1903,the great honor quickly changed their lives.Sorbonne University found funds for a laboratory and Marie Curie was hired as “laboratory chief”.

4 Unfortunately, in 1906 Mr. Curie was killed in a traffic accident.“It is impossible for me to express the profoundness of the crisis brought into my life by the loss of the one who had been my closest companion,” Madam Curie said sadly.Crushed by the blow,she did not feel able to face the future.She could not forget, however:what her husband used sometimes to say,“Even deprived of me,you ought to continue our work. She was left alone to bring up children and,at the same time,persisted in her giant research project on radium.

5 She refused alI the honors and titles that she deserved and buried herself in science research.She received a second Nobel Prize for Chemistry in 1911.So she became the first scientist in the world to win two Nobel Prizes.

6 Since man’s civilization began,there have been very few women like Madame Curie who so perfectly combined the role of a scientist,a wife and mother.She joined with all readiness organization protecting the patents and copyrights of her fellow scientists.She says that scientists need protection while in laboratories the way a child needs it,so that they may be free from the worries of material life.This,if we may say S0,is Madame Curie’s transfer of maternal love to young scientists.

1.Paragraph 2

2.Paragraph 3

3.Paragraph 4

4.Paragraph 5

A.Loss of the beloved companion

B. Maternal love to the fellow scientists

C. Days of hard studies

D. Honors given by academic organizations

E. Experiments at laboratories

F. Deep commitment to scientific studies

正确答案:CEAF

解析:第二段提到了居里夫人的求学历程和她在学校的表现。

第三段主要讲的是居里夫妇在实验室中提纯的艰辛过程。

第四段讲的是居里夫人的丈夫不幸去世,以及这件事情给居里夫人带来的打击。

第五段主要讲的是居里夫人拒绝一切头衔埋头于科学研究。commitment的意思是“奉献”。

5.Curie’s parents brought her up and taught her to

6.Curie worked so hard at school to

7.Curie chose a hard life at the laboratory with her husband and she had to

8.Curie suggested that scientists should be protected to

A.endure the extra heavy work

B. become a person who showed great loyalty to her own country

C. enjoy the pure life freely without too much material

D. refuse the honors and titles

E. complete studies as a postgraduate

F. express the significance of the crisis

正确答案:BEAC

解析:问题问的是:居里夫人的父母教育她要怎样?第二段的Madam Curie,born in Warsaw,Poland in 1867,is a French professor of physics,and was taught the value of learning and raised to a patriot by her parents.提到居里的父母要把她培养成爱国者,注意patriot和loyalty的同义表达。

问题问的是:居里在学校刻苦学习的目的是什么?根据第二段Although Marie was not as well prepared as her fellow students through hard work she completed master’s degrees in physics and math in only three years.得出居里夫人的基础不是很好,因此她刻苦学习并在三年之内获得了学位。

问题问的是:居里夫人选择了和丈夫在实验室中度过艰难的科研生活,她必须要怎样做?第三段的Madame Curie had to bear both the endless obsessions of strict working style and serious attitude and the excessive heavy work which even a strong man would find hardly possible to endure.提到她要承担男性都无法忍受的过量繁重的工作。注意excessive和extra的同义转换。

问题问的是:为什么居里夫人认为科学家应该受到保护?最后一段的She says that scientists need protection while in laboratories the way a child needs it,so that they may be free from the worries of material life.提到这样做的目的是使他们免受物质生活的干扰。

编辑推荐:

2015年职称英语考试理工类C级概括大意模拟练习题汇总三

2014年职称英语考试合格证书领取时间汇总

2015年职称英语考试网络辅导热招中……

更多关注:职称英语教材 职称英语考后真题点评 职称英语零基础通关

(责任编辑:vstara)

2页,当前第1页  第一页  前一页  下一页
最近更新 考试动态 更多>