首页 >> 外语类 >> CET4 >> 综合辅导>> 正文

四级考试阅读理解命题规律应试技巧4

分享到:
发表时间:2010年2月27日10:46 来源:中大网校 点击关注微信:关注中大网校微信
   
   Q:The word "it" most probably refers to ________ .
        
         (A) the lack of stable communities.
        
         (B) The breakdown of informal imformation channels.
        
         (C) The increased mobility of families
        
          (D) The growing number of people moving from place to place.(分析:选B项,本题属句际关系推理题型,要善于分析句子结构,As引导的前半部分是状语从句,主句是"the informal flow of information is cut off",with引导的短语表伴随。详析见《分册》P110页例1答案。)
        
          例2. The manufacturer who increases the unit price of his product by his package size to lower the quantity delivered can, without undue hardship, put his product into boxes, bags, and tins that will contain even 4-iybcem, 8-ounce, one-pound, two-pound quantities of breakfast foods, cake, mixes, etc.
        
         Q:The word"undue" means " ______ "。
        
          (A)improper (B)unexpected (C)adequate (D)excessive(分析:选D项,这属词汇题型,但需要分析句子结构和上下文逻辑。该句看似复杂,但结构容易分析,主语"the manufacturer",谓语"can put",宾语his product, who引导定语从句,that此引导定语从句,without undue hardship介词组作插入部分。句子结构分析好,全句意思就易弄懂,制造商改变包装大小或样式不需要过多的艰辛努力,故选D。)
        
          例3…All this will lead to a population in the twenty first century that is smaller than was feared a few years ago. For those anxious to see world population brang by under ventral the news is encouraging.
        
         Q:The population in the 21st century,arousing to the writer,_____.
        
         (A) will be smaller than a few gears ago.
        
         (B) will not be as small as people expect.
        
         (C) will prove to be a threat to the world.
        
         (D) will not constitute as serious a problem as expected.
        
         (分析:选D项。属逻辑推理型题。考生关键要理解that引导的定语从句意思,然后联系下句,便知D项是正确选项。)
        
         6、因果句常考
        
          命题者常以文中因果句命制一些考查文中两个事件内在的因果关系的试题,或出些概括文意、段意试题。一般以"推理性"题型和主旨大意题型出现,兼顾少量其它题型。表示因果关系的词有:because, since, for,as, therefore, consequently, result in, originate from等。
        
        [page]
        
          例1. Why? Because company executives are afraid of the bad publicity that would result if the public found out that their computer had been misused . They hesitate at the thought of a criminal boasting in opera court of how…
        
         Q:The passage is mainly about______ .
        
         (A) why computer crimes are difficult to detect by systematic
        
         inspection.

        
         (B) Why computer criminals are often able to escape punishment.
        
         (C) How computer criminals manage to get good recommendations
        
         from their former employers.
        
         (D) Why computer crimes can t be eliminated.
        
          (分析:选D项。属主旨大意型。文章前几段说到了利用计算机犯罪的人即使被抓,不仅不受惩罚,而且还会得到以前老板充满热情的推荐信。这是什么原因呢(why?)Because…作了回答。这也就是全文要告诉读者的关于计算机犯罪清除不了的原因,故选D。)
        
          例2…Certainly it (telephone) has extended the scope of human conflicts, since it impartially disseminates(传播)the useful knowledge of scientists and the nonsense of the ignorant, the affection of the affectionate and the malice(恶意)of the malicious.
        
         Q:The author describes the telephone as impartial because it______.
        
         (A) saves lives of people in remote places.
        
         (B) Enables people to live alone if they want to.
        
         (C) Spreads both love and ill will
        
         (D) Replaces much written communication.
        
         (分析:选C项。属逻辑推理型题。Since引导的从句表明电话不偏不倚地传播着科学家的真言,无知者的废话,仁者之爱心,恶者之恶意。因此,从这句话我们可以推断出电话"spreads both love and ill will"故选C)。
        
         例3…The primary reason why it was revolutionary is that it led to great social change…
         Q:According to the author, the introduction of the composer is a revolution mainly because .
        
         (A) the computer has revolutionized the working of the human mind.
        
         (B) The computer can do the tasks that could only be done by people before.
        
         (C) It has helped to switch to an informatio

(责任编辑:)

2页,当前第1页  第一页  前一页  下一页

编辑推荐

CET4报考指南更多

最近更新

CET4考试动态更多