当前位置:

2012年职称英语考试:历年考点详解(7)

发表时间:2011/8/22 10:28:51 来源:互联网 点击关注微信:关注中大网校微信
关注公众号

为了帮助广大考生有效备考2012年全国职称英语考试,小编特编辑整理了2012年全国职称英语考试复习资料,希望对您系统掌握2012年全国职称英语考试的重点内容,顺利通过职称英语考试有所帮助。

第三节 熟悉题型

职称考试中的阅读理解部分题型相对稳定,只要熟悉它们的出题方法与做法,并进行有针对性的训练,就能大幅度提高成绩。常见的题型主要有:

一、主旨题

这类问题主要测试考生把握主题与中心思想的能力。主要形式有:

1. The main idea of this passage is -________.

2. The passage mainly discusses ________.

3. What is the passage primarily concerned about?

4. What is the main topic of this passage?

除了上述直接形式外,还有隐蔽型主旨题:

Which of the following is the author's advice to the reader?

标题是主旨题的变体。主要形式有:

1. Which of the following would be the best title for the passage?

2. The best title for this passage might be ________.

作者的态度、写作目的与主题和中心思想关系密切,可以看做主旨题的延伸。主要形式有:

问写作目的:

1. The author writes this passage mainly to ________.

2. The author's purpose in writing this passage is ________.

问态度:

1. The author's attitude towards ... is ________.

2. The tone of this passage can be described as ________.

此外,对于文章内容、风格与读者对象的评判也可归入此类题型。如:

1. The passage appears to be (is most likely) a part of ________.

2. Where would this passage most probably be found?

二、细节题

这类问题测试考生把握文章细节的能力,主要与文中的考点相联系,如:最高级、惟一性、其他对比、数字年代、原因等。主要形式有:

(-)是非题(三正一误或三误一正)

1. Which of the following is TRUE?

2. Which of the following is NOT TRUE?

3. Which of the following is NOT MENTIONED in Paragraph ×?

(二)例证题

The author gives an example in Paragraph × mainly to show that ________.

(三)其他具体题,如问原因的

1) Which of the following may lead to (cause) ________.

2) The main reason for ... is ________.

三、词义题

这类问题主要测试考生使用词语搭配和根据上下文判断词义的能力。主要形式有:

1. The word "..." in Line (Paragraph) × most probably means ________.

2. In Paragraph × , the word "..." refers to (stands for) ________.

3. The word "..." in Paragraph × can be best replaced by ________.

指代题["It" ("They") in Line × most probably refers to ________.] 和句子意思题 (Which of the following statements is closest is meaning to the sentence "..." in Paragraph ×?) 也可以归入此类。

四、推理题

这类问题主要测试考生能否在理解字面意义的基础上,根据所读材料进行一定的判断和推理,进而理解文章的隐含意义和深层意义。

主要形式有:

1. It is implied in the passage that ________.

2. The passage implies (suggests) that ________.

3. It can be inferred from the passage that ________.

4. It can be concluded from the passage that ________.

5. From the passage we can infer (draw the conclusion) that ________.

97 The National Park Service

1.题目:Why are America's national parks like old friends?

答案:A)Because they are always out there.

2.题目:Which of the following statements is true about uniformed rangers?

答案:D)They protect the National Park System.

3.题目:The National Park Service does all of the following EXCEPT

答案:B)molding the Nation.

4.题目:What is this passage about?

答案:B)It is about the National Park Service.

5.题目:What will the paragraph following this passage most probably discuss?

答案:C)The work that has been done by the partners.

速记口诀:

国家公园的服务机构

1.总在那儿像朋友 ____________________

2.身穿制服来保护 ____________________

3.缔造国家没提到 ____________________

4.文章主旨是标题 ____________________

5.合作伙伴来做事 ____________________ [综合类C]

98 Dancing in the streets

1.题目:According to the passage, during the Carnival people in Rio did all of the following EXCEPT

答案:C) taking a good rest in bed.

2.题目:How long does the carnival last

答案:B) A whole week.

3.题目:The word centerpiece in the 4th paragraph means

答案:A) the most important part.

4.题目:According to the passage, Bob Nadkami is

答案:C) a British man who has come to live in Brazil.

5.题目:Which of the following statements is incorrect

答案:B) Carnivals were originally a tradition of the Brazilians.

速记口诀:

在街上跳舞

1.狂欢人们没休好 ____________________

2.狂欢持续一整周 ____________________

3.四段单词最重要 ____________________

4.英国鲍勃来巴西 ____________________

5.狂欢不由巴西起 ____________________ [综合类C]

99 Inspecting a Used Car

1.题目:According to the passage, in buying a second-hand vehicle it is most important to know

答案:C) whether it has been in a collision.

2.题目: All of the following are mentioned as tricks which dishonest second-hand car dealers may play upon their customers EXCEPT

答案:A) To re-paint the car.

3.题目:"An independent technician" in the first sentence of the second paragraph means

答案:D) a technician who runs his own inspection service.

4.题目:According to Bleakley, before buying a used car all the inspection work can

答案:D) be done by a qualified mechanic together with the buyer.

5.题目:According to the passage, from which of the following can the buyer obtain reliable information of the previous owner

答案:D) The Used Vehicle Information Package.

速记口诀:

检查二手车

1.二手被撞最重要 ____________________

2.重漆汽车要排除 ____________________

3.技工自行视察服 ____________________

4.合格械工伴买者 ____________________

5.汽信包装最可靠 ____________________ [综合类C ]

100 Mother Knows Best?

1.题目:Which of the following does the first paragraph imply

答案:B) In more and more families the wife is earning more than the husband.

2.题目:The authur decided to stay at home to look after their son eight years ago because

答案:B) it was easier for his wife to find a job.

3.题目:Which of the following is NOT mentioned as a thing that a good parent should do with his or her child

答案:B) Taking him to school.

4.题目:Women generally are better than men at taking care of children because

答案:C) they spend more time with them.

5.题目:Which of the following is the conclusion the author draws at the end of the article.

答案:C) Anyone can take good care of children as far as he has the experience.

速记口诀:

母亲知道的更多吗?

1.妻子赚钱胜丈夫 ____________________

2.妻子工作易寻找 ____________________

3.带去学校末提及 ____________________

4.更多时间伴孩子 ____________________

5.经验教育好孩子 ____________________

101 Feast on Turkey and

Good Wishes at Thanksgiving

1.题目:On Halloween, children in the United States often dress up as

答案:A) ghosts.

2.题目:When are Turkey and pumpkin pie eaten

答案:C) On Thanksgiving.

3.题目:Thanksgiving is the time for the American people to thank God for

答案:B) providing them with comfortable and happy lives.

4.题目:Many children in the United States like Thanksgiving because

答案:A) they can stay with their parents at home and eat a lot of nice food.

5.题目:The first pilgrims settled in the United States in

答案:A) 1621.

速记口诀:

火鸡盛宴和感恩节的祝福

1.万圣扮鬼怪 ____________________

2.土鸡南瓜感恩吃 ____________________

3.感激舒适好生活 ____________________

4.待在家中好吃多 ____________________

5.朝圣1621到美国 ____________________ [综合类C]

102 Storms Sink Ships

1.题目:How many people have been found dead in the two ferry disasters

答案:A) Over 130.

2.题目:The two ferry disasters occurred

答案:C) at night.

3.题目:How many passengers was MV Mitali designed to carry

答案:D) 300.

4.题目:Officials attribute boating accidents to

答案:D) the lack of safety measures.

5.题目:Which of the following statements is NOT true of the two ferry disasters

答案:C) The exact number of deaths could be easily determined.

速记口诀:

暴风雨沉船

1.两次灾难死130 ____________________

2.灾难发生在深夜 ____________________

3.三百乘客被运载 ____________________

4.安全措施太缺乏 ____________________

5.易算死伤不真实 ____________________[综合类C]

相关内容:

2012年职称英语理工类A级补全短文模拟练习汇总三

2012年职称英语理工类B级补全短文模拟练习汇总三

编辑推荐:

2011年全国职称英语考试成绩查询汇总

2012年职称英语考试网络课堂免费试听

2012年职称英语考试免费短信提醒

2012年职称英语考试免费在线模考

(责任编辑:vstara)

2页,当前第1页  第一页  前一页  下一页
最近更新 考试动态 更多>