第3部分:概括大意与完成句子(第28~30题,每题l分,共8分)
下面的短文后有2项测试任务:(1)第28—26题要求从所给的6个选项中为指定段 落每段选择1个小标题;(2)第27~80题要求从所给的6个选项中为每个句子确定 一个最佳选项
Is There a Way to Keep the Britain's Economy Growing
1. In today's knowledge economy, nationssurvive on the things they do best. Japanese design electronics while Germans export engineeringtechniques. The French serve the best food and Americans make computers.
2. Britain specializes in the gift oftalking. The nation doesn't manufacture much of anything.But it has lawyers, stylists and businessconsultants who earn their living from talk, talk and more talk. The World Foundation think tank'says the UK's four iconic jobs today are not scientists, engineers,teachers andnurses.Instead,they're hairdressers,celebrities, management consultants and managers. Butcan all this talking keep the British economy going? The British government thinks itcan.
4. Although the country's trade deficit wasmore than 60 billion in 2006, UK's largest in the postwar period, officials say the countryhas nothing to worry about. In fact, Britain does have a world-class pharmaceutical industry,and it still makes a small sum from selling arms abroad.It also tradesservices-accountancy, insurance, banking and advertising.The government believes Britain is on thecutting edge of the knowledge economy. After all, the country of Shakespeare and Wordsworth has aliterary tradition of which to be proud. Rock "n" roll is an English languagemedium, and there are billions to be made by their cutting- edge bands. In other words, the creativeeconomy has plenty of strength to carry the British economy.
4.However, creative industries account foronly about 4 percent of UK's exports of goods and services. The industries are finding ithard to make a profit, according to a report of the National Endowment for Science,Technology and the Arts. The report shows only 38 percent of British companies were engagedin "innovation activities", 3 percentage points below the EU average and well below Germany(61 percent) and Sweden (47 percent).
5.In fact, it might be better to callBritain a "servant" economy -- there are at least 4 million people "in service". The majorityof the population are employed by the rich to cook,clean, and take care oftheir children. Many graduates are even doing menial jobs for which they do not need a degree. Most employmentgrowth has been, and will continue to be, at the low-skill end of the servicesectorin shops, bars, hotels,, domestic service and innursing and carehomes.
23. Paragraph 2_______
24. Paragraph 3______
25. Paragraph 4______
26. Paragraph 5______
A.Growth of Economy
B.“Servant’’Economy
C.Strength Of theCreative Economy
D.Weakness Of theCreative Economy
E.Gift of Talking
F.Export of TalkingMachines
27.Every country has its own way______
28. TheBritish government doesn't seem_____
29. Thecreative industries find it difficult______
30. Manygraduates are employed______
A.to find iobs
B.to do lOW—skilI iobs
C.to feed its people
D.to handle disputes
E.to make a profit
F.to worry about theBritish economy
参考答案:
23.【答案】E
【题干】第二段的主要内容是_______
【解析】第二段的主题句是首句:英国的特长是有说话的天赋。接下来就是具体说明说话天赋在经济中的表现方面。当然,作者最后对这些说话行业能否保持英国经济的运转提出了疑问,但是其主题思想仍然是在讲说话天赋。故本题选E。
24.【答案】C
【题干】第三段的主要内容是______
【解析】英国是著名作家Shakespeare和Wordsworth的故乡,他们以及英国的摇滚乐团创造了大量的精神财富,也为英国赚得了大量的钱,显示了创造性经济的力量。因此C是对的。
25.【答案】D
【题干】第四段的主要内容是_______
【解析】第四段的主题句是首句:然后,创造性经济占英国出口商品和服务的总额还不足4%,可见创造性经济还是很薄弱的。.故本题选D。
26.【答案】B
【题干】第五段的主要内容是_______
【解析】第五段的主题句也是首句:实际上,称英国经济为“服务经济”或许更形象些—因为至少有四百万人在做服务性工作。因此选B。
27.【答案】C
【题干】每个国家都有自己的方式_______。
【解析】第一段讲到了在今天的知识经济时代,各个国家生存于自己的强项。因此选to feed its people(养活自己的人民)最合适。
28.【答案】F
【题干】英国政府貌似不会______。
【解析】第二段的最后两句话是这么说的:Butcan all this talking keep British
economy going?The British government thinks it can.但是,所有这些说话能让英国的经济运转吗?英国政府认为是可以的。可见,英国政府好像并不担心英国的经济。所以F(担心英国经济)是对的。
29.【答案】E
【题干】创造性经济发现______很困难。
【解析】这个问题参考了第四段中的一个句子:Theindustries are finding it hard to
make a profit,according to a report of the NationalEndowment for Science,
Technology and the Arts.大意是据国家科学、技术和艺术捐赠委员会报告,这些行业越来越发现盈利不易。因此此处填入E(盈利)是正确的。
30.【答案】B
【题干】很多毕业生被雇佣去_______。
【解析】第五段有这么一个句子:Manygraduates are even doing menial jobs for
which they do not need a degree.甚至许多大学毕业生正从事体力劳动,根本用不着文凭。体力劳动属于低技术的工作,因此B(低技术的工作)是正确的。
编辑推荐:
(责任编辑:vstara)