2010年职称英语《综合AB类》试题精粹三(8)
18、Tom’s father works for IBM and his mother works for another big company. So Tom has a two-paycheck family.
A:Right
B:Wrong
C:Not mentioned
本题正确答案为:A
本题解析:提问句说“汤姆的父亲为IBM工作, 而汤姆的母亲为另一家大公司工作, 因此汤姆有一个双薪家庭。” 该提问句涉及具体的细节信息, 该句主要要求考生根据文章内容判断汤姆的家庭类型, 因此关注文章中涉及美国家庭类型的语句, 这样在文章中找到出题句(划线句):
(第3段)Today there are many different kinds of families. Some people live in"traditional" families, that is, a stay-home mother, a working father, and their own biologilcal child. Others live in two-paycheck families(where both parents work outside the home), single- parent families (a mother or father living with the children),adoptive(收养的)or foster families(where adults take care of children that are not biologically theirs),blended families(where men and women who were married before marry again and combine the children from previous marriages into new families),childless families,and so on.
该划线句说“双薪家庭就是父母双方都在外工作的家庭”, 根据该句对双薪家庭的定义判断提问句中提及的汤姆的家庭应该属于双薪家庭。
19、A blended family is made up of a mother and father who had married and got divorced before they marry each other and their biological children.
A:Right
B:Wrong
C:Not mentioned
本题正确答案为:B
本题解析:提问句说“一个组合家庭包括进行再婚组合的父亲和母亲和她们生物学上的孩子 。” 该提问句涉及对组合家庭的定义, 因此在文章中查找有关组合家庭的介绍, 这样在文章中找到出题句(划线句):
(第3段)Today there are many different kinds of families. Some people live in"traditional" families, that is, a stay-home mother, a working father, and their own biologilcal child. Others live in two-paycheck families(where both parents work outside the home), single- parent families (a mother or father living with the children),adoptive(收养的)or foster families(where adults take care of children that are not biologically theirs),blended families(where men and women who were married before marry again and combine the children from previous marriages into new families),childless families,and so on.
该划线句说“组合家庭包括进行再婚组合的父亲和母亲和他们各自原有的孩子”, 显然提问句的内容与出题句的内容不一致:出题句提到“组合家庭还包括进行再婚组合的父亲和母亲各自原有的孩子”, 因此提问句没有提供正确信息。