当前位置:

2015年职称英语考试卫生类A级模拟试卷二

发表时间:2014/8/28 16:24:16 来源:互联网 点击关注微信:关注中大网校微信
关注公众号

第3部分:概括大意与完成句子(第23~30题,每题1分,共8分) 下面的短文后有2项测试任务:(1)第23—26题要求从所给的6个选项中为指定段落每段选择1个小标题;(2)第27—30题要求从所给的6个选项中为每个句子确定 一个最佳选项。

根据材料,回答23-30问题。

Science Fiction

1. Amongst the most popular books being written today are those which are usually classified as science fiction. Hundreds of titles are published every year and are read by all kinds of people. Furthermore, some of the most successful films of recent years have been based on science fiction stories.

2. It is often thought that science fiction is a fairly new development in literature, but its ancestors can be found in books written hundreds of years ago. These books were often concerned with the presentation of some form of ideal society, a theme which is still often found in modem stories.

3. Most of the classics of science fiction, however, have been written within the last hundred

years. Books by writers such as Jules Veme and H. G Wells, to mention just two well-known authors have been translated into many languages.

4. Modem science fiction writers don't write about men from Mars (火星) or space adventure stories . They are more interested in predicting the results of technical developments on society and the human mind; or in imagining future worlds which are a reflection of the world which we live in now . Because of this, their writing has obvious political undertones(含义).

5. In an age where science fact frequently overtakes (超过) science fiction, the writers may find it difficult to keep ahead of scientific advances. Those who are sufficiently clear-sighted to see the way we are going, however, may provide a valuable lesson on how to deal with the problems which society will inevitably face as it tries to master its new technology.

Paragraph 2______

A.

A Fairly New Development

B. Classics of Science Fiction

C. Difficulty in Keeping Ahead of Scientific Advances

D. Origins of Science Fiction

E. Themes of Modern Science Fiction

参考答案:D 系统解析:【题 干】第二段的主要内容是______。

【解 析】文章第二段主要讲的是科幻书是文学中的新形式,但追根溯源,它几百年前就出现了。所以选项D“科幻小说的起源”概括了本段大意,为正确答案。

24

Paragraph 3______

A.

A Fairly New Development

B. Classics of Science Fiction

C. Difficulty in Keeping Ahead of Scientific Advances

D. Origins of Science Fiction

E. Themes of Modern Science Fiction

参考答案:B 系统解析:【题 干】第三段的主要内容是______。

【解 析】文章第三段主要讲多数科幻小说写于过去l00年里,其中Jules Veme和H.G.Wells的科幻小说都是经典之作。所以选项8“经典科幻小说”概括了本段大意,为正确答案。

25

Paragraph 4______

A.

A Fairly New Development

B. Classics of Science Fiction

C. Difficulty in Keeping Ahead of Scientific Advances

D. Origins of Science Fiction

E. Themes of Modern Science Fiction

参考答案:E 系统解析:【题 干】第四段的主要内容是_______。

【解 析】文章第四段主要讲的是现代科幻小说作家对预测技术发展对社会和人类的影响等感兴趣,或者对想象未来的世界感兴趣,所以选项E“现代科幻小说的主题”概括了本段大意,为正确答案。

26

Paragraph 5______

A.

A Fairly New Development

B. Classics of Science Fiction

C. Difficulty in Keeping Ahead of Scientific Advances

D. Origins of Science Fiction

E. Themes of Modern Science Fiction

参考答案:C 系统解析:【题 干】第五段的主要内容是______。

【解 析】文章第五段主要讲科幻小说作家发现自己的作品很难跟上技术发展的步

伐,所以选项C“跟上科学发展的困难”概括了本段大意,为正确答案。

27

Some form of ideal society is_____

A.

concerned with the problems to solve in the future

B. to keep ahead of scientific advances

C. implication

D. a current theme

E. read worldwide

F. a recurrenl theme

参考答案:F 系统解析:【题 干】理想社会的形式是______。

【解 析】利用题干关键词ideal society可以定位到第二段最后一句,说明这些书总

是理想社会的不同展现。由此可知选项F“一个反复的主题”为正确答案。

28

Books written by J. Verne are______

A.

concerned with the problems to solve in the future

B. to keep ahead of scientific advances

C. implication

D. a current theme

E. read worldwide

F. a recurrenl theme

参考答案:E 系统解析:【题 干】Jules Veme写的书______。

【解 析】利用题干关键词J.Verne可以定位到第三段,可知Jules Veme写的书很

多人都在读,所以选项E“全世界广泛阅读”为正确答案。

29

Modem science fiction have political______

A.

concerned with the problems to solve in the future

B. to keep ahead of scientific advances

C. implication

D. a current theme

E. read worldwide

F. a recurrenl theme

参考答案:C 系统解析:【题 干】现代科幻小说都有政治的______。

【解 析】利用题干关键词pollitical可以定位到第四段“Because of this,their

writing has obvious political undertones”,意为“因为这样,他们的作品有明显的政治涵义”。由此可知选项C“涵义”为正确答案。

30

The writers find it difficult_______

A.

concerned with the problems to solve in the future

B. to keep ahead of scientific advances

C. implication

D. a current theme

E. read worldwide

F. a recurrenl theme

参考答案:B 系统解析:【题 干】作者发现很难______。

【解 析】利用题干关键词difficult可以定位到第五段“the writers may find it difficult to keep ahead of scientific advances”,意为“作者们发现很难跟上科学发展的步伐”。由此可知选项B“跟上科学发展的步伐”为正确答案。

(责任编辑:pgl)

9页,当前第3页  第一页  前一页  下一页
最近更新 考试动态 更多>