根据材料,回答23-30问题。
Keeping Cut Flowers
1. While everybody enjoys fresh cut flowers around his house, few people know how to keep them for as long as possible. This may be done by keeping in mind a few simple facts.
2. An important thing to remember about cut flowers is that they are sensitive to temperature. For example, studies have shown that cut carnations (康乃馨) retain their freshness eight, times longer when kept at 12~C than when kept at 26~C. Keeping freshly harvested flowers at the right temperatures is probably the most important aspect of flower care.
3. Flowers are not intended by nature to live very long. Their biological purpose is simply to attract birds or insects, Such as bees, for pollination (授粉)fg). After that, they quickly dry up and die. The process by which flowers consume oxygen and produce carbon dioxide (二氧化碳), called respiration (呼吸), generates the energy the flower needs to give the flower its shape and colour. The making of seeds also depends on this energy. While all living things respire, flowers have a high level of respiration. A result of all this respiration is heat, and for flowers the level of heat relative to the mass of the flower is very high. Respiration also brings about the eventual death of the flower. Thus the greater the level of respiration, the sooner the flower dies.
4. How, then, to control the rate at which flowers die? By controlling respiration. How is respiration controlled? By controlling temperature we know that respiration produces heat, but the reverse is also true. Thus by maintaining low temperatures, respiration is reduced and the cut flower will age more slowly.
5. Another vital factor in keeping cut flowers is the quality of the water in which they are placed. Flowers find it difficult to "drink" water that is dirty or otherwise polluted. Even when water looks and smells clean, it almost certainly contains harmful substances that can endanger the flowers. To rid the water of these unwanted substances, household chlorine bleach (含氯漂白剂) can be used in small quantities. It is recommended that 15 drops of chlorine bleach ( at 4% solution) be added to each litre of water. The water and solution should also be replaced each day.
Paragraph 2___
A. Control of Respiration
B. Beauty of Fresh Cut Flowers
C. Role of Respiration
D. Most Important Aspect of Flower Care
E. Need for Clean Water
F. Ways of Stopping Respiration
参考答案:D 系统解析:
【题干】第二段的段落大意为____。
【解析】第二段主题句为首句,即“记住有关插瓶花的一项最重要的事情就是它们对温度很敏感”。下面的句子或通过举例或是解释来支持第一句话,所以D(养花护理的最重要的方面)为正确答案。 24
Paragraph 3___
A. Control of Respiration
B. Beauty of Fresh Cut Flowers
C. Role of Respiration
D. Most Important Aspect of Flower Care
E. Need for Clean Water
F. Ways of Stopping Respiration
参考答案:C 系统解析:【题干】第三段的段落大意为____。
【解析】第二段的没有明显的主题句,但是可以respiration以及respire等同根词反复出现,而且第二段主要讲花的呼吸作用,所以C(呼吸的作用)为正确答案。 25
Paragraph 4___
A. Control of Respiration
B. Beauty of Fresh Cut Flowers
C. Role of Respiration
D. Most Important Aspect of Flower Care
E. Need for Clean Water
F. Ways of Stopping Respiration
参考答案:A 系统解析:【题干】第四段的段落大意为____。
【解析】第四段的段落主题句为第二句,因为首句是个问句,问句的答案才是主题所在,即“通过控制呼吸来控制花死去的速度”,所以答案为A(控制呼吸)反映了该段的主题,因而为正确答案。 26
Paraoraph 5___
A. Control of Respiration
B. Beauty of Fresh Cut Flowers
C. Role of Respiration
D. Most Important Aspect of Flower Care
E. Need for Clean Water
F. Ways of Stopping Respiration
参考答案:E 系统解析:【题干】第五段的段落大意为____。
【解析】第五段的主题句为首句,即“另外一个维持插瓶花的因素就是它们所放置的水的质量”,所以E(对干净水的需求)为正确答案。 27
A few simple facts will help you keep cut flowers____
A. by keeping its original shape and colour
B. in the life of the cut flower
C. to produce carbon dioxide
D. for as long as possible
E. by controlling temperature
F. to replace the water and solution every day
参考答案:D 系统解析:【题干】一些简单的事实可以帮助你保持插瓶花的生命____
【解析】利用题干的关键词simple facthe和keep等可以定位到第一段“few people know how to keep them for as long as possible.This may be done by keeping in mind a few simple facts”,即“几乎没有人知道如何尽可能地保持插瓶花的生命,只要记住几个简单事实就能做到这一点”,所以D(尽可能地长)为正确答案。 28
Respiration plays a key role____
A. by keeping its original shape and colour
B. in the life of the cut flower
C. to produce carbon dioxide
D. for as long as possible
E. by controlling temperature
F. to replace the water and solution every day
参考答案:B 系统解析:【题干】呼吸在____起重要作用。
【解析l利用题干关键词respiration和play a role可以定位到第三段“…calledrespiration,generates the energy the flower needs to give the flower its shape and colour.The making of seeds also depends on this energy…Respiration also bringsabout the eventual death of the flower.”。可知“呼吸产生花形和花色的形成所需要的能量,而且花种的形成也需要这种能量……呼吸也导致花的最终死亡”。因而B(在插瓶花的生命中)为正确答案。 29
The aging of cut flowers can be slowed down____
A. by keeping its original shape and colour
B. in the life of the cut flower
C. to produce carbon dioxide
D. for as long as possible
E. by controlling temperature
F. to replace the water and solution every day
参考答案:E 系统解析:【题干】插瓶花的变老(枯萎)可以被减缓____。
【解析】利用题干关键词agin9和slow down可以定位到第四段“Thus by maintaininglow temperatures,respiration is reduced and the cut flower will age more slowly”,即“通过维持低温,呼吸可以减少同时插瓶花的变老(枯萎)会更缓慢”,所以E(通过控制温度)为正确答案。 30
Another important way to prolong the life of cut flowers is____
A. by keeping its original shape and colour
B. in the life of the cut flower
C. to produce carbon dioxide
D. for as long as possible
E. by controlling temperature
F. to replace the water and solution every day
参考答案:F 系统解析:【题干】另外一个延长插瓶花生命的重要方式就是____。
【解析】利用题干关键词self-confidence可以定位到第五段“Another vital factor in keeping cut flowers is the quality of the water in which they are placed…The water and solution should also be replaced each day.”,即“另外一个保持插瓶花的因素就是它们所放置的水的质量……每天要更换水和溶液”,所以F(每天更换水和溶液)为正确答案。下面有3篇短文,每篇短文后有5道题。每道题后面有4个选项,请仔细阅读短文并根据短文内容回答其后面的问题,从4个选项中选择l个最佳答案涂在答题卡相应的位置上。
(责任编辑:pgl)